NTI CADcenter Nautilus Subsea - Dette er olje-oppstarten som vil gjøre jobben billigere og raskere enn kjempene - NTI CADcenter

Nautilus Subsea – Dette er olje-oppstarten som vil gjøre jobben billigere og raskere enn kjempene

7. March - 2017

Kjetil Høyer og makker Per Lillejordet sitter på kontoret sitt ved Lysaker. Rett utenfor vinduet suser den siste resten av morgenrushet forbi på E18, mellom dem og det det nye praktbygget til en av oljebransjens større spillere – som også er en av Høyer og Lillejordets konkurrenter.

Kjetil Høyer (t.v.) og makker Per Lillejordet

Kjetil Høyer (t.v.) og makker Per Lillejordet

Ingen av dem er likevel direkte bekymret for hverken store konkurrenter eller situasjonen i oljebransjen akkurat nå. Selv om de er små, er de langt fra ferske i gamet.

– Ny teknologi ikke utvikles i de store selskapene, sier Lillejordet.

De to har samlet et knippe av de skarpeste oljehodene med lang erfaring og startet i oppstartsbedriften Nautilus Subsea. De har valgt en av de tøffeste tidene på lenge for å forlate det som var en trygg jobb, og startet for seg selv rett før nedturen kom.

naut-1000x478

UNDER VANN: Nautilus Subsea har spesialisert seg på å kunne lage alle strukturer som trengs for å koble brønnen på havbunnen sammen med plattformen på havoverflaten. (Bilde: Nautilus Subsea)

Kobler alt under vann

Så hvem er egentlig Nautilus Subsea? Kort fortalt er det et selskap med ni ansatte, som har satt fokus på høy kompetanse og fleksibilitet for å kunne utvikle akkurat de løsningene kunden etterspør. De har blant annet utviklet en egen teknologi for fjernstyrt sammenkobling av rør på store vanndyp.

Produktene de lager er rettet mot partiet mellom oljebrønnen på havbunnen og undersiden av plattformdekket.

Nautilus Subsea valgte en løsning som først nylig har blitt mulig: fremfor å kjøpe programvaren og eie lisensen på den, leier de programmene fra kvartal til kvartal.

– Jeg tror nok mange av de store organisasjonene har vokst seg veldig tunge, med dyre prosesser. Med småaktører, som oss, kan man kanskje rokke ved de tradisjonelle måten å gjøre ting på i oljebransjen, sier Høyer.

Produktene de lager er rettet mot partiet mellom oljebrønnen på havbunnen og undersiden av plattformdekket. Eksempler er endetermineringer av rør, utstyr som du kobler på en rørledning, rørforgreninger, beskyttesstrukturer og mye mer. Kort og godt gjør de utvikling, design, produksjon og levering av alt du trenger av strukturer for å få oljen opp fra brønnhodet til plattformen.

Hvert eneste produkt gjengen på Lysaker lager er i utgangspunktet en spesialløsning laget for et spesifikt problem, men enkelte er mer unike enn andre.

Som den gangen en oljeoperatør ringte og trengte et fjernstyrt spesialrobot som skulle jobbe på store dyp.

Roboten måtte hente opp rør fra store dyp. Det var ingen enkel jobb, da roboten måtte kunne håndtere både fleksible og stive rør, alene og samlet i store «bundles». Under et annet spesialoppdrag måtte de utvikle en robot som kunne fjerne kvikksølv innvendig i rør på havbunnen.

Leier avansert programvare

For å lage disse strukturene, om det så er en komplisert endeterminering eller en beskyttelsesstruktur, tar Nautilus i bruk en rekke avanserte programmer. Disse programmene er hele plattformen selskapets virksomhet bygger på.

Hovedløsningen er CAD-verktøyet Inventor. Det er her de lager 3D-modeller av alle produktene, som de så gjør strukturanalyser på i et eget analyseprogram. Dette programmet sjekker at dimensjoner, skjøter og koblinger vil holde under de massive påkjenningene på havbunnen:

– Løsninger som bare ser ut som dumme stålkonstruksjoner ligger det egentlig veldig mye kompetanse bak. Det skal tåle saltvann i 30 år, store dyp og høyt trykk, sier Høyer, før kollega Lillejordet utdyper:

– Det å lage en god 3D-modell tar lang tid, men når 3D-modellen er god tar det forholdsvis kort tid å lage arbeidstegningene av dem etterpå.

Disse programmene er altså helt nødvendige for driften, men de koster også mye penger for en oppstartsbedrift. Derfor valgte Nautilus Subsea en løsning som først nylig har blitt mulig: fremfor å kjøpe programvaren og eie lisensen på den, leier de programmene fra kvartal til kvartal.

Det som var en investering på flere hundretusen kroner, kan stykkes opp til å bare bli tusenlapper i måneden. Det er som natt og dag for økonomien:

– Fremfor å legge hundretusener på bordet, som i praksis må komme fra vår egen lomme, så får vi da stykket opp kostnaden slik at vi tar vare på kontantflyten i selskapet. Vi er sårbare i oppstarten, og da hjelper dette betydelig, sier Høyer.

Les hele artikkelen på TU STORY LABS

Hovedbilde: Foto: Story Labs

Kontakt oss for å høre mer om hvordan NTI CADcenter kan hjelpe deg.

Har du spørsmål eller annet du gjerne vil prate med oss om, er du alltid velkommen til å kontakte oss.

482 03 300 | post@nticad.no